Konference WordCamp Prague 2014

V sobotu 22. února jsme se zúčastnili tradičního setkání příznivců Wordpressu s názvem WordCamp Prague 2014, které se konalo v Praze v budově Impact HUB. Konference byla rozdělena do dvou linií přednášek a mohla tak zaujmout jak uživatele, tak i vývojáře. Obsah nebyl zaměřen pouze na používání tohoto redakčního systému, v přednáškách se hovořilo také o tvorbě webu obecně.

wordpress konference

Jednotlivé přednášky WordCamp konference

S Tomášem Ponerem jsme zkoumali problematiku affiliate programů, jejich využití v kombinaci s Wordpressem, Jan Kvasnička rozebíral nedostatky jedné z aktuálně nejpoužívanějších prémiových šablon, kdy se snažil vysvětlit, že ani placené profesionální šablony nemusí být vždy dokonalé.

Jedna z potenciálně nejzajímavější přednášek o ChildThemes (způsob editování souborů Wordpressu bez rizika, že změny budou při aktualizaci přepsány novou verzí – systém podobající se např. vQModu) se bohužel nekonala, přednášející se z důvodu nemoci nedostavil. Organizátoři se ji proto rozhodli nahradit dvěma kratšími sekvencemi.

Té první se zhostil český softwarový vývojář, který se svým týmem připravuje unikátní plugin VersionPress, umožňující správu všech změn v souborech i databázi Wordpressu pomocí verzovacího sytému GIT. Plugin je zatím ještě v plenkách, nicméně byla nám předvedena jeho funkční alfaverze. Pokud se jim to podaří, bude se podle slov autorů jednat o české prvenství – nikdo na světě zatím nic takového nedokázal vytvořit.

Druhou polovinu zbývajícího času jsme naslouchali Noelu Tockovi, švýcarskému webdesignerovi, který povídal o vývoji Wordpressu a o myšlence, že Wordpress nelze brát pouze jako nástroj, ale jako kompletní platformu.

wordpress konferenceV uživatelské linii poté následovala velmi zajímavá přednáška od Agnes Bury, bloggerky a uživatelky Wordpressu, která působí jako marketingová manažerka ve společnosti onTheGoSystems. Agnes se také řadí do týmu autorů pluginu WPML.org, který umožňuje snadno vytvářet a spravovat vícejazyčné weby postavené na Wordpressu, a proto se ve své přednášce především zabývala právě problematikou správné tvorby vícejazyčného webu a jeho přístupnosti lidem i vyhledávačům.

Po opětovném přesunu do menší konferenční místnosti, kde probíhaly přednášky pro vývojáře, jsme naslouchali Martinu Michálkovi, který hovořil o nejpoužívanějších CSS preprocesorech – Less, Sass a Stylus, jejich výhodách, proměnných, mixinech, atp. Jedná se vlastně o skripty, které dokáží za pomoci kompilátoru výrazně urychlit a zpřehlednit psaní CSS stylů.

Oddychovější byla hodinovka s Radkem Kučerou, Tomáš Ponerem a Pavlem Hejnem, kteří stojí za zrozením české Wordpress komunity a především české lokalizace, vysvětlili nám postupy, které musí při překladu dodržovat, a také některé problémy, se kterými se potýkají (formát data, provázání některých řetězců mezi frontendem a administrací).

V závěru konference se ke slovu dostal Marek Prokop, známý český blogger a autor mnoha internetových projektů, např. blogu Sova v síti, kterému se věnuje již 12 let. Vyprávěl o svých zkušenostech, o formátu článků, který se mu osvědčil (krátký text bez proklikávání na celý obsah) a o věcech, které si musí člověk důkladně rozmyslet a připravit, než začne psát svůj vlastní blog.



Přidejte komentář


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     OK   Další informace